Llibres

Mar nostra_1

MAR NOSTRA. Viatge al voltant de la Mediterrània. 1932

(Edició Setembre 2014)

Escrit en forma de diari i estructurat en 88 capítols, el llibre presenta la crònica d’un viatge realitzat per l’autor l’any 1932. Visita tots els països que comparteixen la mar Mediterrània, començant per França i seguint pel sud d’Europa i tornant per la costa del nord d’Àfrica. Inclou descripcions de les principals ciutats i ports, l’arquitectura, la situació política i la seva gent, amb comentaris sobre els personatges que va trobant al llarg del viatge. El llibre es complementa amb sis poemes que fan referència al mar.

Gnom

GNOM, Cròniques d’uns moments viscuts 1937-1938

(Edició Abril 2013)

Recull 122 articles que Ramon Sastre va publicar al Diari de Catalunya del grup Estat Català a finals de 1937 i principis de 1938, en plena Guerra civil. Aquests articles, agrupats en les seccions Full d’almanac i Comentari al moment, informen de la situació social, política i bèl·lica que es vivia al nostre país en aquells moments i dels fets que es produïen dia a dia a la ciutat de Barcelona, amb una visió irònica i crítica dels comportaments extremistes i
antidemocràtics. El llibre es complementa amb unes reflexions sobre els efectes de la Guerra i una biografia de l’autor.

.

poema erotic portada

Hores del poema eròtic. 1918

(Edició 1918)

Recull de 18 poemes amorosos que Ramon Sastre va publicar a l’edat de 22 anys, utilitzant el pseudònim de “Ramon de Curell” i fent servir un mètrica molt variada; cada poema és diferent, tant en l’estructura com en l’extensió. Els poemes, a l’estil d’Ausiàs Marc, ens parlen de l’amor i de situacions amoroses diverses.

La meva història del 78. Autobiografia

(Edició maig 2016)

La història comença quan el jove arquitecte Ramon Sastre torna a Barcelona, després d’acabar la carrera a París, i busca un local gran i cèntric per instal·lar-hi el seu estudi. Al passeig de Gràcia número 78 ha trobat el lloc ideal.

A l’entorn d’aquest local coneixerem els detalls de la seva vida: la infantesa, l’escola, els estudis universitaris a Barcelona i a París, els viatges per Europa, els amics artistes i escriptors, el Casal Català de París i el retorn a la ciutat natal.

Allí viurà uns anys d’activitat intensa exercint com a arquitecte i treballant en la urbanització de l’Eixample. També durant aquests anys organitza els vespres unes sessions musicals i literàries per a un públic selecte, amb la col·laboració d’artistes, músics, escriptors i poetes que segueixen les idees més innovadores en el món cultural i artístic.

Catalunya ha assolit en aquells moments un alt grau de civisme i de desenvolupament cultural, però aquest estat no es podrà mantenir gaire temps. Els canvis polítics que tenen lloc els anys trenta (Segona República, cop militar, guerra civil, desfeta i repressió i exili) posen fi definitivament a aquest món civilitzat.

Ramon viu en pròpia carn el trasbals que ha ocasionat aquest greu conflicte i fins i tot és empresonat durant uns mesos. A partir d’aquí ja res torna a ser com abans.

Amb el país dominat pels vencedors, molts catalans a la presó o a l’exili, i a la vida cultural gairebé inexistent, Ramon decideix parar les activitats, tancar-se en el clos familiar i viure un autèntic exili interior ocupant-se de ple en la lectura, l’escriptura i la poesia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s