Revista Joia

La revista JOIA es va publicar durant uns mesos de l’any 1928, de març fins a octubre, i representa la culminació de les activitats culturals i artístiques que es duien a terme a l’estudi del passeig de Gràcia 78.

Quan tot ja rutllava a la perfecció varen tenir la proposta d’una empresa tipogràfica de Badalona, Herma A.G., per editar una revista d’art i cultura amb unes condicions molt avantatjoses. L’equip del 78 ho va acceptar il·lusionat.

Pretenien fer una revista “ben impresa, ben il·lustrada i ben escrita”.

El nucli de redacció era el mateix que organitzava les vetllades musicals, literàries i artístiques, sota la direcció de l’arquitecte i poeta Ramon Sastre.

Constituïen l’equip músics com Enric Roig, Joaquim Homs, Carme Montoriol, Pere Vallribera, i les cantants Anna March i Pilar Rufí; escriptors com Xavier Benguerel, Sebastià Sànchez-Juan, Artur Perucho, Josep Farran i Josep Palau; poetes com Josep Mª López-Picó i Octavi Saltor; artistes i pintors com Torres-Garcia, Rafael Barradas i Pere Créixams; il·lustradors com Francesc Jou i tertulians com Plàcid Vidal i Josep Mª de Sucre entre d’altres.

La revista, amb un acurat disseny, tenia unes seccions fixes de crítica literària, música, cinema, esport, arts plàstiques i crònica de l’activitat cultural; i altres d’intermitents com teatre, dansa, poesia i traducció d’autors estrangers.

Comptaven també amb la col·laboració de coneguts escriptors i artistes vinculats amb la cultura a ciutats com París, Buenos Aires o New York.

Amb una línia moderna i cosmopolita, destaca el caràcter noucentista i les tendències més avantguardistes dels principals col·laboradors.

La publicació va morir en ple èxit quan els promotors, ja aconseguida la seva finalitat propagandística, no van voler arribar a un acord raonable sobre el finançament de la revista.

Clica sobre cada imatge per ampliar-la.

joia_intro_1

joia_intro2

joia_intro_doble

 

 

joia_01 joia_02 joia_03_04 joia_05joia_06joia_07_08